marți, 16 iunie 2015





Începând din luna februarie 2016, întâlnirile duhovnicesti nu se mai organizeaza. Pentru participarea la slujbele religioase si discutii în particular va asteptam cu mare deschidere in orice zi, in special Duminica.


4 comentarii:

  1. Mănăstirea Măgina – străvechi lăcaș de rugăciune și una din pietrele de temelie ale învățământului românesc transilvănean – și-a completat de curând misiunea pastorală cu una cultural-educativă, în spiritul trecutului său ca centru de învățământ și în spiritul acestui prezent tot mai interesat de promovarea patrimoniului național. Rod al strădaniei părintelui stareț Serafim Crucianu, micul muzeu, amenajat într-o casă moțească a cărei salvare de la pieire de asemenea i se datorează, îmbină în modul cel mai armonios simplitatea arhitecturii cu modalitatea de expunere, în vitrine ingenios concepute de însăși Sfinția Sa, în care bătrânele cărți din care s-au intonat odinioară sfintele slujbe în biserica multiseculară din imediata vecinătate așteaptă acum o binemeritată admirație din partea vizitatorilor. Vedeta se vrea a fi Cartea românească de învățătură a Mitropolitului Varlaam, tipărită la Iași în 1643, păstrată fragmentar din cauza numărului infinit de dăți în care a fost deschisă spre lectură. Nu mai puțin prețios este Chiriacodromionul editat la București în 1732 ori Strastnicul tipărit la Blaj în 1753 și chiar Propovedaniile lui Petru Maior, care au văzut lumina în tipografia de la Buda în 1809 și 1811, căci aducerea lor din toate provinciile românești a prefigurat la Măgina unitatea politică posibilă abia la 1918.
    Ochiul privitorului este invitat să admire și alte fragmente ale zestrei artistice care a făcut cândva cinste bisericii de la Măgina și celor din vecinătate, de la Mirăslău și Poiana Aiudului, și care sunt acum restituite rostului lor de a-l face prezent pe Dumnezeu, după ce decenii lungi au fost abandonate uitării. Câteva icoane pictate pe sticlă la Nicula, un fragment de dulap-proscomidiar din 1824, doi prapori ale căror reprezentări e posibil să se datoreze marelui artist Octavian Smigelschi și un rând de uși împărătești asigură un cadru adecvat și plăcut celui care vrea să afle mai multe despre istoricul Mănăstirii, răsfoind documentele din 1782-1927 sau studiind fotografiile realizate în timpul săpăturilor arheologice din 2008. Piesa de rezistență a acestui trecut este engolpionul databil în 1250-1300, a cărui prezență, chiar și în formă de copie, emoționează prin raritate și prin vechimea atestării misiunii creștine la Măgina.
    Ambientul cald asigurat de casa recunoscătoare pentru că a fost salvată și restaurată, vecinătatea bisericii cu atestare arheologică din 1570, cadrul natural și ospitalitatea Mănăstirii sunt tot atâtea motive pentru un popas la muzeul de la Măgina, ocazional sau pentru a asista la întrunirile duhovnicești organizate în ultima sâmbătă a fiecărei luni, având ca subiecte probleme dintre cele mai acute ale existenței noastre cotidiene, minunate inițiative ale părintelui stareț, care reînvie astfel școala în care au luat lumină sufletească atâtea generații, dovedind că Cuvântul înțelepciunii nu e niciodată epuizabil.

    Ana Dumitran
    Muzeul Național al Unirii, Alba Iulia

    RăspundețiȘtergere
  2. Ar fi interesant sa transmiteti, alaturi de invitatia de pe blog, si cateva detalii in legatura cu subiectele care vor fi tratate. Multumiri anticipate.

    RăspundețiȘtergere
  3. "Eliberarea prin iertare" a fost o tema care a adus, pentru cei din public, minunate cadouri in preajma Sarbatorilor. Cei trei vorbitori au conturat atmosfera de Craciun prin: (1) o serie de teme de reflectie pentru "curatenie sufleteasca", (2) un brad impodobit cu metode pentru a ierta si (3) o lista de comportamente pentru sustinerea iertarii.
    Apreciez de asemenea implicarea publicului, prin interventiile la subiect si exemplele din viata de zi cu zi.

    Sarbatori fericite tuturor si un colind simbolic:
    "Deschide usa crestine/ Ca venim din nou la tine
    Drumu-i lung si-am obosit/ De departe am venit."
    Violeta

    RăspundețiȘtergere
  4. http://www.ascorcluj.ro/wp-content/plugins/ascor-extend/audio-player.php?recording=2080

    RăspundețiȘtergere